Medeon-stipendiet på 50 000 kronor tilldelas Karl Bacos på LUDC

0
31

Lördagen den 14 november med start kl 11.00 uppmärksammas Världsdiabetesdagen i Skåne med en digital sändning i realtid från Medeon Science Park i Malmö, där föreläsarna är på plats.

Det är forskningsparken Medeon Science Park & Incubator som i samverkan med LUDC- Lunds universitets diabetescentrum, Diabetesföreningen i Skåne Län, Lunds universitet och DSS Diabetes Samverkan Sverige som står bakom programmet.
Medeonstipendiet på 50 000 kronordelas ut av Medeon i samverkan med Moll Wendén Advokatbyrå. Den här gången är det Karl Bacos PhD, Docent, som får ta emot stipendiet.

Motiveringen lyder enligt följande:
”Docent Karl Bacos tilldelas 2020 års Medeon-stipendium för sitt nyskapande arbete inom epigenetik vid diabetes, hur vår livsstil påverkar nedärvningen av sjukdomen”.

Diabetes är en tickande bomb, en folksjukdom, som ökar i hela världen. En av nio svenskar har diabetes eller är i riskzonen att drabbas. Typ 2-diabetes, livsstilsrelaterad, ökar kraftigt samtidigt som Sverige är ett av de länder med högst antal insjuknande i typ 1-diabetes, som är en autoimmun sjukdom.

Världsdiabetesdagen, eller World Diabetes Day, startades efter ett initiativ av International Diabetes Federation (IDF) och WHO 1991 för att uppmärksamma att diabetes ökar stort i världen. Även FN är med i arbetet.

När det gäller det övriga programmet får vi bland annat lyssna på Karl Bacos, PhD, docent och forskare, Lunds universitet föreläsning ”Epigenetik – så påverkas våra gener och hälsa av vår livsstil”.

Dag: lördagen den 14 november https://vddskane.com
Tid: kl 11.00 – 14.00
Plats: Medeon Science Park i Malmö
Program: https://vddskane.com/program/

*Stipendieutdelning kl 12.10, inslag tidigare stipendiater kl 12.15, Karl Bacos PhD docent, stipendieföreläsning kl 12.20-12.35

För ytterligare information, vänligen kontakta:Catrine Pauckstadt, kommunikationsansvarig Medeon AB , 0703-05 25 65, catrine.pauckstadt@medeon.se
Ulrika Blom-Nilsson, research admin, dept of Clinical Sciences, diabetes & endocrinology, Lunds universitet/LUDC, CRC Malmö
0768-03 99 72, ulrika.blom-nilsson@med.lu.se

Om MedeonMedeon Science Park är en forskningspark inom läkemedelsutveckling, medicinteknik, bioteknik och hälsorelaterade verksamheter. Forskningsparken finns i Malmö, mitt i Öresundsregionen och mitt i Medicon Valley – det geografiska område där större delen av Skandinaviens life science-företag finns. På Medeon huserar idag ett sextiotal företag med totalt 450 anställda. Medeon ägs av Malmö stad (60 procent) och fastighetsbolaget Wihlborgs (40 procent).
Mer information finns på www.medeon.se

 


-- Advertisement --