Perituskliniken välkomnar sina första patienter

0
199

I dag slår specialistsjukhuset Perituskliniken på Medicon Village upp portarna och välkomnar de första patienterna. Hela hälsokedjan finns representerad bland Medicon Village medlemmar – prevention, diagnostik, behandling och vård. Med Perituskliniken faller ytterligare en pusselbit för en helintegrerad hälsokedja på plats.

Tidigare i somras gavs klartecken för att etablera en ny klinik på Medicon Village med fokus på diagnostik och behandling av cancer som huvudsakligen drabbar kvinnor. Detta tack vare en donation från initiativtagarna Julia och Hans Rausing.  Medicon Village får nu cancersjukvård för såväl kvinnor som män. Klinikerna blir ett viktigt komplement till vården i Lund och regionen. Genom att man valt etablering i omedelbar närhet till cancerforskarna, kommer klinikerna även att få stor betydelse för forskningen, då verksamheterna ger möjlighet till klinisk prövning.

PRESSMEDDELANDE FRÅN PERITUSKLINIKEN

Pressmeddelande
2020-09-07 10:00 CEST

Perituskliniken välkomnar sina första patienter

I dag slår specialistsjukhuset Perituskliniken i Lund upp portarna och välkomnar de första patienterna till mottagningen. Operationsavdelningen startar upp i slutet av månaden.

Perituskliniken erbjuder specialistsjukvård med hela vårdkedjan på sjukhuset. En byggnad inom forskningsklustret Medicon Village har helt byggts om för att inhysa sjukhuset.

– Med etableringen av Perituskliniken hoppas vi kunna avlasta regioner och hjälpa till att beta av en växande vårdskuld genom att erbjuda möjligheten att sända patienter för diagnostik och behandling till vårt sjukhus, säger VD Åsa Dahm.

– Inledningsvis kommer vi fokusera på urinvägssjukdomar där både män med godartad prostataförstoring och prostatacancer i dag väntar länge på behandling. På sikt kommer även bröst- och gynekologisk kirurgi samt endokrinkirurgi ingå i vårdutbudet, säger Per-Anders medicinskt ansvarig Abrahamsson.

Perituskliniken är först i landet med att kunna behandla godartad prostataförstoring samma dag. Som första sjukhus i Sverige kommer Perituskliniken även införa laserbehandling av prostata, Thulium-laser, en ny behandlingsmetod vid godartad prostataförstoring som innebär att patienten kan gå hem utan kateter.

Ytterligare en privat klinik på Medicon Village som ska fokusera på kvinnosjukdomar såsom bröstcancer i Region Skåne byggs nu också upp tack vare en donation av familjen Rausing, och det finns redan planerat samarbete med Perituskliniken.

För information vänligen kontakta

Åsa Dahm, VD
Telefon: 070-622 28 87

Per-Anders Abrahamsson, professor emeritus, Medical Advisor
Telefon: 070-537 23 69

Peritusklinikens etableringen har möjliggjorts av en totalfinansiering med en betydande investering från tre entreprenörfamiljer: Familjen Mats Paulsson (Peab), som också bidrog med startkapital till Medicon Village, Göran Ennerfelt och Antonia Ax:son Johnson samt familjen Rune och Johan Andersson från Mellby gård-koncernen.

För mer information om Perituskliniken: https://perituskliniken.se

Medicon Village
-- Advertisement --